Информация Tryavna-museum.eu
МУЗЕЙ ДАСКАЛОВАТА КЪЩА
Строена е за двама от синовете на хаджи Христо Даскалов. При освещаването на къщата на Гергьовден 1808 г. майсторът Димитър Ошанеца и калфата Иван Бочуковеца сключват облог и шест месеца работят великолепни тавани-слънца в двете одаи на дома. Слънцата галят и днес с лъчите си гостите в Даскаловата къща. Тук през 1963 г. е открит единственият по рода си Музей на резбарското изкуство, представящ развитието на най-старата възрожденска резбарска школа – Тревненската, като се тръгне от най-ранната овчарска резба, премине се през резбата, украсяваща дървото в архитектурата на къщите, домашните иконостаси – толкова обичани и майсторски изработени от тревненци, и се стигне до дълбоката и пластична резба, с която тревненските първомайстори красят църковни иконостаси, владишки тронове.
Възстановката на резбарска работилница проследява подготвителния процес на дърворезбата, показан е резбарски инструментариум. Важен акцент на експозицията е дърворезбената колекция – скулптурни фигури на български царе, барелефи на български революционери, възрожденци, дело на един от известните тревненски майстори-дърворезбари Генчо Марангозов.
Атракции в музея
“ПИСАН БРЪШЛЯН”
(май – септември)
„СЛЪНЧЕВ ПЪЗЕЛ“
Редене на пъзел с изображение на резбованите тавани в Даскалова къща – „Къщата със слънцата“, където и до днес се спори, чие резбовано слънце е по-красиво: „Майското слънце“ на стария майстор Димитър Ошанеца или „Юлското слънце“ на калфата Иван Бочуковеца. Музеят разполага с 4 броя големи пъзели 60х60см.
“ВЕЧЕРНИ ПОСЕЩЕНИЯ”
(май-септември)
Необходима е предварителна заявка.

МУЗЕЙ РАЙКОВАТА КЪЩА
Построена през 1846 г.
Типичен образец на тревненската архитектурна школа. През 1846 г. тревненският търговец Никола Райков поверил градежа на новата си къща на най-добрия тревненски майстор по това време – Димитър Сергьов. До днес над една от колоните стои надписът : „ 1846 зафащами февруария на 12 дне”. Димитър Сергьов влага в градежа най-доброто от тревненската възрожденска къща, като умело вмъква нишите „а ла франга” в пространството на стаите и чардака. Експозицията представя тревненския бит от края на ХІХ и началото на ХХ век. Тук ще видите първото легло, донесено в Трявна, мебели от градския тип къща.
Къщата е роден дом на първия професор по органична химия в България Пенчо Райков, който независимо от професионалните си ангажименти никога не прекъсва връзката си с родната Трявна.
Атракции в музея
(май – септември)
“ТЪКАНЕ НА МАЛКО СТАНЧЕ”
“АПЛИКАЦИЯ НА ТРАДИЦИОННА ЖЕНСКА НОСИЯ ИЛИ ГРАДСКО ДАМСКО ОБЛЕКЛО”
“ОЦВЕТЯВАНЕ НА ТРАДИЦИОННА ЖЕНСКА НОСИЯ ИЛИ ГРАДСКО ДАМСКО ОБЛЕКЛО”
“ВЕЧЕРНИ ПОСЕЩЕНИЯ”
(май-септември)
Необходима е предварителна заявка.
“РЕТРО-ФОТО АТЕЛИЕ”
(в дюкяна на музей “Райкова къща”)
Ателието разполага с ретро-облекла и аксесоари.

МУЗЕЙ СТАРОТО (СЛАВЕЙКОВОТО) ШКОЛО
Построено в периода 1836-1839 г
Едно от първите светски училища в България. Открито е като взаимно училище през есента на 1839 г. През 1849 г. тревненци канят като учител в Трявна Петко Славейков, който открива и класно училище в тази сграда. Въвежда изучаването на музика, рисуване, часове по физическо възпитание. През пролетта на 1850 г. в тревненското училище се провеждат първите годишни изпити. Промените, които Славейков прави тук, са толкова много и значими, че до днес старото училище е известно и като Славейковото школо. Сега в тази сграда се помещават:
възстановка на стая от взаимно училище, в която всеки може да се върне в началото на 19 век и да опита да пише върху пясък, да чете от взаимоучителните таблици, да се запознае с реда и строгите изисквания към учениците във възрожденското училище, да се закичи с кавалерия и да си вземе такава за спомен;
дарението от картини и пластики на художника със световна известност Димитър Казаков – Нерон и неговия брат Никола Казаков; изложба стари часовници, сред които часовник с обратен ход на стрелките, часовников механизъм за кула, гравитационен часовник; документална изложба, проследяваща историята на учебното дело в Трявна.
Атракции в музея
“ОБУЧЕНИЕ ПО ДЪРВОРЕЗБА”
(май-септември)
Музеят предлага също и демонстрации на дърворезба.
Необходима е тридневна предварителна заявка.
“СКЛЮЧВАНЕ НА ГРАЖДАНСКИ БРАК или СВАТБЕНА ФОТОСЕСИЯ”
Музеят предлага сключване на граждански брак или сватбена фотосесия в автентична обстановка. Превърнете този най-важен в живота си ден в едно неповторимо изживяване. За сватбеното тържество можете да изберете: Музей “Тревненска иконописна школа”, Даскалова къща, Райкова къща или двора на Старото школо.
Необходима е предварителна заявка.

МУЗЕЙ АНГЕЛКЪНЧЕВАТА КЪЩА
Строена е в началото на ХІХ век. Роден дом на революционера Ангел Кънчев – сподвижник и верен помощник на Васил Левски при изграждането на вътрешната революционна организация. В този дом преминават само детските години на Ангел. Семейството се премества в гр. Русе и пред Ангел Кънчев се откриват възможности за добро образование. Но той се посвещава на свободата на отечеството си. „От сега вече А.К. остава с мене на нашата работа и докрай”, заявява през септември 1871 г. Апостолът, преценил отдавна качествата на младия Ангел Кънчев. Времето на съвместната им дейност е кратко – до самоубийството на Ангел Кънчев на 5 март 1872 г. Пламъкът на революционната борба го изгаря съвсем млад – на 22 години.
Експозицията представя и участието на тревненци в национално-освободителните борби през Възраждането.
Нова атракция в музея
Подреждане на пъзел с лика на революционера Ангел Кънчев. Музеят разполага с 2 броя големи пъзели (50х70 см).

ИСТОРИЧЕСКИ ПАМЕТНИК ПОП АНГЕЛОВАТА КЪЩА
Най-старият архитектурен паметник на територията на община Трявна. Приема се, че е построена през втората половина на 18 век. Някога обитателите й се занимавали с един рядък художествен занаят – казаслък. От копринени и фини вълнени конци изработвали гайтани за украса на облеклото, колани, украси за коне. Тревненски казаси изработили такъмите за коня на Хайдар паша, турския султан Абдул Меджид. Такъмът за коня на княз Александър Батемберг бил дар от тревненския казаски еснаф.
Тази къща била едно от убежищата на Васил Левски, когато идвал в Трявна по комитетски дела. И днес тук могат да се видят тайните места, където се е укривал при опасност.

МУЗЕЙ СЛАВЕЙКОВАТА КЪЩА
Построена около 1850 г.
Идвайки като учител в Трявна, Петко Славейков взема за съпруга дъщерята на един от известните тревненски чорбаджии Иванчо Райков – Ирина. « 1853 – 25 януари: венчахме учителя Петко и Ирина» – е записал в своя летопис поп Йовчо от Трявна. Семейството им се установява в малка наследствена къща в Горната махала на селището, където остава до 1876 г. Тук, под строгите грижи на майката, отрастват всички деца на Ирина и Петко Славейкови. Те са високообразовани и интелигентни личности в обществения и политически живот на България през втората половина на 19 и началото на 20 век: Иван Славейков – кмет на София през 1885 г., министър на просвещението в правителството на Петко Каравелов /от 20 февруари до 24 април 1901/, народен представител /IV-XI Обикновено народно събрание 1884 – 1901/; Христо Славейков – министър на правосъдието /1910 – 1911г./ и народен представител в продължение на 25 години, председател е на ХIV- тото Обикновено народно събрание /1908 – 1910/; генерал от българската армия – Рачо Славейков и разбира се един от най-великите поети на България, номиниран за Нобелова награда – Пенчо Славейков; Донка, Райко и Пенка Славейкови. Посещавайки къщата, ще усетите атмосферата на този български дом.
Нова атракция в музея
„ЛЮБОВНАТА РАКЛА“
Писане на любовно послание до любим човек в стихотворна или свободна форма като се използва предоставен от екскурзовода свитък с номер. Свитъкът ще бъде съхраняван в раклата до 14 февруари на следващата година, когато на случаен принцип ще бъдат избрани три послания, чиито автори ще получат награди. След тази дата, но само в рамките на един месец (от 15 февруари до 15 март), който желае, може отново да посети Славейкова къща и да получи адресираното до него послание. Участници могат да бъдат само лица над 18 годишна възраст.

МУЗЕЙ ТРЕВНЕНСКА ИКОНОПИСНА ШКОЛА
Царица Йоана дарява отпуснатите й от Народното събрание 5 милиона лева за построяване на санаториум в околностите на Трявна за възстановяване на преболедували деца. На 14 юни 1938 г. царското семейство посещава Трявна, за да избере място за строежа. Избират едно от най-слънчевите места в околността – където слънцето грее от ранна утрин до късен следобед. Проектът е възложен на арх. Йордан Севов. Сградата е завършена през есента на 1943 г. и открита през март 1944 година със скромно тържество. Към нея е построен и параклис. По стечение на обстоятелствата той никога не е използван като такъв. В този параклис през 1984 г. своята естествена среда намира музеят „Тревненска иконописна школа”.
Повече от 160 оригинални икони илюстрират майсторството на няколко поколения иконописци от Витановската, Захариевската, Поп Димитър Кънчевата, Миневската, Венковската и Минчевската фамилии. Експозицията проследява развитието на най-старата възрожденска иконописна школа в България – Тревненската. Направена е възстановка на зографска работилница от 19 век с оригинален зографски инструментариум. Показани са етапите в подготовката и рисуването на иконите.

МУЗЕЙ АЗИАТСКО И АФРИКАНСКО ИЗКУСТВО
Представя част от дарението на българския скулптор Златко Паунов, живеещ в САЩ.
Показани са повече от 200 експоната от Непал, Тибет, Китай, Индия и някои африкански държави, датиращи от ІІ- ХХ век, предимно с култово предназначение. Статуетки на индуистки божества, култови предмети, свързани с будизма, африкански маски са част от експонатите. Атмосферата на един по-малко познат в България свят ще усетите на фона на подбрана музика.