Сгушена в Централна България, Трявна се намира в непосредствена близост до множество интересни дестинации като Габрово (17 км), Боженци (7 км) и архитектурно-етнографския комплекс „Етър“ (13 км). Историята на града може да бъде проследена до дълбока древност. В района се намират археологически сведения (надгробни могили и останки от жилища), които ни отвеждат в епохата на траките. Смята се, че оттук е преминавал римският път от Дискодуратера (с. Гостилица) до Аугуста Траяна (Стара Загора), известен като Верейския друм. Освен това околностите на града са тясно обвързани с ранната българска история. Именно тук – край Тревненския проход, през 1190 г. войските на братята Асен и Петър разгромяват армията на византийския император Исак II Ангел и по този начин поставят началото на освобождението на България от византийска власт.

Що се отнася до възникването на града, съществуват няколко легенди. Според една от тях трима братя с царска кръв построили църкви в чест на „Св. Архангел Михаил“. Един от тях бил бъдещият цар Калоян, който избрал Трявна за местоположение на своя храм. Мястото и заобикалящата го великолепна природа толкова се харесали на останалите, че те решили да построят своите летни дворци тук, което им позволявало и да бъдат близо до тогавашната столица – Търновград. Друго предание гласи, че при падането на Търново под османско иго много от болярите потърсили убежище в Балкана, което довело до възникването на множество нови селища. Въпреки това първите официални сведения за град Трявна са от 1565 г. В една заповед от кадията се определя основното задължение на тревненци да охраняват прохода от разбойници в замяна на данъчни облекчения. Името на града се свързва с преминаващата наблизо река, с тучната трева, растяща в Балкана, и с „тръвнитеа“- кошери на рояците пчели, кръжащи наоколо.

Трявна става значим център на занаятчийското и културно развитие на България. Жителите му се занимават основно с мутафчийство, казаслък, куюмджийство, гайтанджийство, както и с копринарство и розопроизводство. Освен това изобилието на камък и дърво са основната причина градът да бъде местоположение на най-старата възрожденска художествена школа. Трявна е родно място на революционера Ангел Кънчев и писателя Пенчо Славейков, тук е живял и Петко войвода. Смята се, че Левски е посещавал многократно града, за да подбужда местното население.

Информация и снимка: Bulgarianhistory.org

Tags

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *